Panasonic LUMIX DMC-GF1

Korábban már írtam a GF1-ről, akkor még mint DSLR felhasználó. Sok minden változott mióta leírtam azokat a sorokat, a legfontosabb, hogy a kislányom, Tündi, már ki tudja mondani hogy “apa” és hogy “kaka” (természetesen minden reláció nélkül e két szó között :) ), valamint, hogy eladtam minden tükörreflexes szerszámom, és átnyergeltem micro 4/3 rendszerre.

Napi szinten használom a rendszer jelenlegi legjobb képminőségre képes vázát és objektívjeit. Ezen tapasztalatok fényében már kicsit másként látom a GF1 vázat, így arra jutottam, hogy talán érdemes lenne újraírni a korábbi cikket.

Hood and remote

Felépítés, kezelés

Kis mérete ellenére ez egy nagyon masszív gép, a hideg fém váz igen erős, és ami talán fontosabb néha, erősnek is tűnik. Jó kézbe venni, erősen meg lehet fogni, nem kell félteni. Sokkal jobb érzés használni, mint a GH2-t, ami “DigitalRev” Kai szép szavaival élve kb. annyira jó felépítésű, mint egy TV távkapcsolója. :)

A kezelésével kapcsolatban alig pár kifogásom van csak. Leginkább az AF üzemmód kiválasztásának komplikáltsága zavar. Igazán kitehették volna ezt is egy apró kapcsolóra az üzemmód választó tárcsa alá. Gombok sorát kell végignyomkodni, hogy pl. arcfelismerésből spot AF-re váltsak. A második probléma (ez  GH2-re is igaz, sajnos), hogy egyszerüsített kijelzés esetén (ez az az eset, amikor nem firkálja tele  keresőt expo. adatokkal és egyéb beállításokkal, piktogramokkal) nem látom az ISO értéket. A harmadik, igazán komolytalan ügy, hogy az OSX valahogy nem teljes értékű meghajtóként kezeli, ha csatlakoztatom a gépemre az USB kábelén keresztül. Nem tudom írni a kártyát (pl. firmware upgrade esetén), és nem tudom törölni sem.

Canon nFD 200mm f/4 macro 1:1

Mindent összevetve kellemes gép, igen jó felépítéssel, könnyű kezelhetőséggel, és csupán pár apróbb szépséghibával.  Nem annyira gyors a használata mint egy  DSLR váznak, de sokkal gyorsabb, mint bármelyik kompaktnak. A GF2 már biztosan nem fogja kiköszörülni a hiányosságait, de bízzunk benne, hogy a GF3 talán majd igen.

Képminőség

Teljesen átlagos: se nem túl jó, se nem túl rossz. A GH2-vel a Panasonic megmutatta, hogy mit lehet kihozni egy 4/3″-os szenzorból, és a GF1 ettől sajnos nagyon messze van.

Waiting for the movie to startPanasonic LUMIX DMC-GF1 + Panasonic LUMIX G 20/1.7

Waiting to be soldPanasonic LUMIX DMC-GF1 + Voigtlander Nokton 25/0.95

A képek közel sem annyira élesek és térhatásúak, mint a nagytestvérrel készültek, a dinamika tartomány is szűkebb, valamint a zaj is “digitálisabb” jellegű, de a helyzet azért nem túl vészes: a képek jók, de nem kiemelkedően jók.

Ahogy írtam, a zaj jellege nem a legszebb. Jó fényben, színes képeknél az érzékenység ISO800-ig, sötétben kb. ISO400-ig bátran használható. Monokróm képeknél mehetünk akár egy fényértékkel feljebb is.

Late bloomingPanasonic LUMIX DMC-GF1 + Voigtlander Nokton 25/0.95

Összességében tetszenek a vele készült képek, még ha nem is kiemelkedően jó minőségűek.

Ha JPG-ben fotózunk, akkor a helyzet már nem ennyire rózsás. A képek színvilága valahogy nem az igazi, és még annyira sem élesek, mint a RAW-ben készültek. Egyetlen beállítás van, ami nekem tetsző kimenetet produkál, ez pedig a Dynamic BW nevű film mód, mégpedig akkor, ha a kontrasztot maximumra (+2) a zajcsökkentést pedig minimumra (-2) állítjuk.

Videó

A 720P felbontás nem éppen eget rengető, de használható. Az AVCHD Lite módban a felvételek szépek, bár a rolling shutter effekt elég erős bizonyos helyzetekben.

Családi, vagy utazás közben készített videókra megfelelő ez a minőség, de ha fontos a videó felvétel, akkor a GF2 a FullHD felbontása, és összességében jobbnak tűnő videó minősége miatt talán jobb választás.

Ajánlott objektívek

Természetesen minden objektívvel tökéletesen működik, ami a micro 4/3 rendszer számára lett kifejlesztve. Kis mérete miatt mégsem jó érzés nagyobb objektívekkel használni, személy szerint az új Panasonic 14/2.5 és a “régi” 20/1.7 palacsinta lencséken kívül mást nem igazán ajánlanék hozzá.

Panasonic LUMIX G 14-140/4.0-5.8 HD Mega OIS

Az Olympus 9-18 határeset, összecsukva még pont jó mertű a GF1 vázhoz, viszont a gép így már nem fér bele a Lowepro D-Pods 50 tokba, így ezzel az objektívvel nem igazán használom.

Manuális objektívekkel is jól használható, az élesség állítása viszonylag egyszerű, hála a nagyfelbontású LCD-nek, de azért közzel sem annyira egyszerű mint a GH sorozattal, az EVF-et használva.

Egy szó mint száz, nekem a 20/1.7 nőtt rá a gépre, két okból is. Egyrészt, mivel méretében tökéletesen illik hozzá, másrészt, mivel a GH2 vázon nem használom. Arra ott a remek, de manuális Voigtlander 25/0.95.

no title

Panasonic LUMIX DMC-GF1 + Panasonic LUMIX G 20/1.7


Little girl in pink

Panasonic LUMIX DMC-GF1 + Panasonic LUMIX G 20/1.7


Species

Panasonic LUMIX DMC-GF1 + Panasonic LUMIX G 20/1.7

Összegzés

Kicsit ellentmondásos a helyzet, mivel nagyon szeretem használni, apró mérete és igen jó felépítése miatt, ugyanakkor nem vagyok teljesen elégedett a képminőségével. Annál nekem többet ér, mint amennyit manapság kaphatnék érte, így eszembe sem jut eladni, de ha most kellene kicsi micro 4/3 gépet vennem, akkor valószínűleg az Olympus E-PL2-re esne a választásom. Persze csak csupaszon a vázat, mivel a 17/2.8 nem egy túl jól sikerült darab, a zoomok pedig ugyanúgy nem illenek hozzá, mint ahogyan a GF1-hez sem.

Ideális bármi olyan tevékenységhez, ahol nem a fotózás a fő cél. Ha szembe jön valami érdekes, gyorsan előkaphatjuk, katt, és mintha mi sem történ volna, mehetünk tovább a dolgunkra, miközben biztosak lehetünk benne, hogy az elkészült kép minősége több mint elfogadható lesz.

Pár hete újra elkezdtem magamnál tartani, szinte mindig velem van. Mint tudjuk az a legjobb kamera, ami épp velünk van, és ha így nézzük, akkor a GF1 szuper, mivel nem igazán jelent gondot, hogy mindig nálam legyen.

This entry was posted in Fényképezőgép, micro 4/3. Bookmark the permalink.

13 Responses to Panasonic LUMIX DMC-GF1

 1. lightstorm says:

  Nekem Pana UZ-m van, de jart mar nalam mas kompakt pana is. Szerintem nem az OSX-ed hibaja hogy nem tudsz ra irni, sajnos ez a panak nagyreszeben igy van (nekem is ez van win XP es WIN7 alatt is, az osszes nalam jart pananal).

 2. Szabó László Vencel says:

  Én pont ilyen gépet tervezek venni, de sajnos nem nagyon látom használtan a hirdetésekben :-(
  Egyébként meg lehet hack-elni a gép firmware-ét és így 1080p-s videót is lehet rögzíteni vele akár 70mbit/s tömörítéssel. A firmware hack-elője most dolgozik azon, hogy a fénykép-felldolgozó részt is módosítani tudja. Ha sikerül neki, akkor véleményem szerint a fényképek minősége is javulni fog.

  • Rabi Miklós says:

   Szia! Azért nincs sok használtan, mert nem nagyon van jobb m4/3 gép ebben a méretben. :)
   Az enyémen is módosított FW-van, de a magas bitrate ellenére is sokkal gyengébb minőségű videót produkál, mint a GH2. :( A fényképek dolgában nem igazán értünk egyett. Egy RAW képen nem igazán lehet FW-n keresztül javítani, mivel ugye az nem más (kis túlzással), mint a szenzor adat.
   Ami javíthatna, pl. ha eltérő fesz. szinten járatná a szomszédos cellákat, nem hiszem, hogy HW belenyúlás nélkül kivitelezhető lenne.
   Persze ez nem gáz, mivel így sem rossz.

   • Szabó László Vencel says:

    Köszönöm a választ. Most főleg az ebay-en próbálok meg levadászni egy gF2-őt, mert sajnos a GH2 sokkal drágább és méretben is nagyobb, nekem meg a méret is számít (az árról már nem i beszélve :-) . Örülök, hogy ebben a méretben ez a legjobb 4/3-os gép. Ha sikerül szerezni egyet, tud esetleg majd segíteni a firmware hackel (milyen beállításokkal érdemes meghackelni)?
    Az biztos, hogy a raw képeken a software-rel sem lehet segíteni, de én arra gondoltam, hogy el lehetne vele érni az Olympus E-PL1 és 2 jpeg szintjét.

   • Szabó László Vencel says:

    Üdvözlöm!

    Sikerült vásárolnom egy GF1-et Németországból. Még nem kaptam kézhez, de már nagyon várom. Lumix 14-45 mm-es objektívvl együtt sikerült jutányos áron hozzájutnom, de később szeretnék hozzá beszerezni valami kisebb (20mm) körüli jó minőségű objektívet is.

    Lenne egy kérdésem: Ön esetleg próbálta már az elektronikus keresőt hozzá? Megéri venni egyet és azzal használni?
    Én tönnybire filmes géphez vagyok szokva de a jelenlegi digitális brdige kamerámon is gyakran használom a keresőt (az LCD ellenében).

    Köszönöm!
    László

 3. pda76 says:

  Kedves Miklós! Elégedetten használok egy ilyen gépet 14-45-el, többek között a Te írásaid alapján vettem meg. Véleményed szerint, ha már a kényelem miatt jpg-t használok, melyik a színvilágban, élességben “legkevésbé rossz” beállítás a hétköznapokra? A Dynamic BW remek, de nyilván nem általános célra. Köszönöm!

 4. Szabó László Vencel says:

  Kedves Miklós!

  Elnézést, hogy ennyit “zaklatom”, de találtam itthon egy régi, de jó kis objektívet:
  Minolta AF 50mm f1.4.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezt tudnám használni a GF1-el? Ha igen, milyen átalakítóval?

  Az alábbi lencsék felé is kacsingatok még:
  Carl Zeiss Jena Tessar 2,8/50 M42
  Carl Zeiss MC Pancolar 50mm f1.8
  Olympus OM Zuiko 1,8/50
  Auto Revuenon 1.9/50 M42
  Pentax SMC Takumar 1.4 / 50 mm M42
  MC Helios-77M-4 50mm 1:1.8 M42

  Ezek közül melyiket ajánlaná leginkább a GF1-hez? Általános fotózáshoz kéne.

  Köszönöm!
  Vencel

  • Rabi Miklós says:

   Mivel a Minolta AF rendszerben nincs rekeszgyűrű, így hiába az adapter, csak nyitva lehet majd használni, annak pedig sok értelme nincs.
   Érdemesebb valami manuál rekeszes rendszerből választani (M39, M42, PK, F, L-M, stb.) Mindhez van adapter az eBay-en.

 5. Szabó László Vencel says:

  Koszonom a valaszat! Arra gondoltam, hogy esetleg lenne olyan adapter/atalakito, ami lehetove tenne, hogy a GF1 elektronikusan tudja vezerelni a rekeszt, ahogy maguk a Minolta gepek is teszik ezt es ahogyan a GF1 teszi a sajat a Lumix optikaval, vagy hulyeseget irtam most?!
  A fent felsorolt objektivek kozul On melyiket ajanlana?

 6. The other day, while I was at work, my cousin stoke my apple ipad
  and tedted to see if it can survive a forty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken annd she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to
  share it with someone!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>