Olympus MCON-P01

Mostanában nem nagyon fényképezek makró témákat, de azért időről időre jól jönne, ha tudnék pár erősebb nagyítású képet készíteni. Ez az évi pár kép nem indokolja egy dedikált makró objektív megvásárlását, de egy olcsó konvertert talán megér. Így két nappal az elhíresült National Geographic kedvezmény kifutása előtt “beruháztam” az Olympus makró konverter előtét lencséjére, az MCON-P01-re.

Olympus MCON-P01

Az apró doboz négy alkatrészt tartalmaz. Magát a konverter lencsét, ami a nagyobb átmérőjű objektívek napellenző bajonettjébe illeszkedik, egy műanyag adaptert a kisebb átmérőjű objektívekhez, valamint a két kupakot. Tokot “természetesen” nem.

Sajnos minden műanyag, így ha az adaptert is használni kell (mondjuk a 45/1.8 objektívhez), akkor kicsit lötyögős szerkezetet kapunk. A kupakok ráhúzósak, de viszonylag szorosan állnak, talán nem fogom elveszíteni őket.

A fenti képen láthatóaknak megfelelően két objektívemre is illeszkedik, mindkettő nagyítását jelentősen növeli (a munkatávolság csökkentése mellett). A következő kis mozaik a nagyítás mértékét mutatja mindkét objektív esetében:

MCON-P01

Érdekes megfigyelni, hogy a szuperzoom nagyítása (természetesen a 150mm-es végállásán) üresen kb. megegyezik a 45/1.8+MCON-P01 nagyításával. Így az már el is dőlt, hogy csak az egyik objektívemen fogom majd használni.

Sajnos az előtét optikai felépítése meglehetősen egyszerű, csupán egyetlen (talán üveg) lencse az egész, így produkálja az ilyen konstrukciók esetében sajnos általánosnak mondható optikai hibákat. Életlen a széleken és nagyon erős a kromatikus aberráció. A következő kivágás a jobb alsó kép bal oldalából származik (100%):

Persze ezért a pénzért botorság volna sokkal többet várni, így én alapvetően elégedett vagyok. Más kérdés, és sajnos ez mindent elmond az Olympus “útkereséséről”, hogy gyártanak ők szinte pont ennyi pénzért objektívsapkát és jóval drágábban napellenzőt is. Előbbi értelmetlen kacat, utóbbi pofátlanul túlárazott alaptartozék, amit ingyen kellene adniuk. Annyi mindenesetre látszik, hogy tudnak ők minőségi kiegészítőket gyártani, kár, hogy többnyire értelmetlen esetekben. :(

Függetlenül mindettől, ennyi pénzért az MCON-P01 igen jó vásár, gyenge felépítése ellenére is. Azokon a túráimon, amikre a szuperzoomot viszem, ez teszem majd rá objektívsapka helyett. Így szállítható és használható a legkönnyebben.

This entry was posted in micro 4/3, Objektív. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>