Buenos Aires és Colonia del Sacramento

Az élet úgy hozta, hogy munka ügyben elutazhattam Buenos Airesbe. Soha korábban nem jártam Dél-Amerikában, így aztán úgy döntöttem, hogy a céges dolgaim végeztével ráhúzok még pár napot, és amennyire ilyen rövid idő alatt lehetséges, alaposan körülnézek, és persze jó sokat fotózok.

Összesen tizenegy napot töltöttem kint, amit egy nap kivételével mind Buenos Aires belvárosában töltöttem. Szerencsés helyen volt mindkét szállodám (a céges ügyem után átköltöztem a Hotel Pulitzerbe, ami olcsóbb és jobb hely, mint az első, amit a vállalat foglalt számomra), így gyalog is el tudtam érni minden fontosabb, érdekesebb helyszínt.

 

Buenos Aires, Argentína

Az első pillanattól kezdve ismerős volt a város, ami nem csoda, hiszen nagyon hasonlít Budapestre. Hasonlóan centrális elrendezésű, hasonló épületekkel, hasonló hangulattal. A különbség csupán annyi, hogy Buenos Aires majdnem kétszer akkora. Sokat sétáltam a Florida utcában (ez a helyi Váci utca), illetve a dokkoknál, de elgyalogoltam a La Boca kerületben található Caminito utcácskáig is, ami egy kicsi, de üde színfoltja a városnak.

Caminito

Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko Digital 45/1.8

Sok szép és érdekes dolgot láttam, de talán még több szomorút. Az utcák nagy részét folyamatosan szemét borítja, amit bár folyamatosan takarítanak, mégsem tűnik el soha. Néhány helyen hegyekben állnak a teli szemeteszsákok, amit a hajléktalanok szisztematikusan felbontanak, hogy az utcára szórva válogassák át, nyilván valami használható vagy ehető után kutatva. Két arcú ez a város nagyon… Gazdagság és luxus az egyik utcában, de onnan szó szerint két-három saroknyira összebújva alszanak a kapualjakban a hajléktalanok. Nagyon sokan. A belváros magas üveg és acél épületeinek szomszédságában hatalmas gettó éktelenkedik, apró házacskák százaival. Egy város, egy kerület, de mégis, két teljesen különböző világ.

Untitled

Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko Digital 9-18/4-5.6 ED

Rengeteg a turista, és a helyiek nagyja is európai származású, így ritkán lehetett érdekes arcokat találni. Általában nem okoz gondot közel mennem valakihez és lefényképezni, de itt ez valahogy nehezen ment. Mindig mindenki sietett valahová, lehajtott fejjel, magába fordulva. Így pedig nehéz, és kedvem sem igen volt hozzá.

Viamonte street

Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko Digital 9-18/4-5.6 ED

A ritka kivételt egy meglepően jó hangulatú, zajos, nyüzsgő, ócskapiac jelentette, ahol sikerült pár portrét készítenem, és vennem öt argentin pezóért egy fényképezőgépes kitűzőt. :)

Smile

Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko Digital 45/1.8

Örülök, hogy itt lehettem, de talán még jobban örülök, hogy vége. Érdekes város ez, de nagyon nem az én világom. Szomorú volt látni azt a rengeteg szerencsétlent az utcákon, ahogy fekszenek a koszos takaróikban, vagy a járdán ülve kéregetnek. Aztán az utolsó estémen, épp, amikor már teljesen elegem lett az egészből, és semmi másra nem vágytam, csak elmenni innen, láttam egy fiatal párt, amint az egyik kisboltból kilépve letesznek egy szatyor kaját az egyik hajléktalan mellé. Ez egy kicsit visszahozta az életkedvem.

 

Colonia de Sacramento, Uruguay

Colonia de Sacramento egy történelmi kisváros, Uruguay déli csücskében, a Rio de La Plata partján, pont Buenos Airesszel szemben. A portugálok által alapított város erődje (azaz annak romjai) és szűk utcái, a Világörökség részét képzik. Gondoltam, egy napot biztosan megér. A szállodámtól tíz percnyi sétára volt a kikötő, ahonnan hajóval át lehetett jutni a folyón. A hajóút nagyjából egy órát vesz igénybe, és teljesen kényelmes (van lassú járat is, az kicsivel olcsóbb, viszont háromszor annyi ideig tart).

Untitled

Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko Digital 9-18/4-5.6 ED

Szerencsém volt az időjárással, szép napos, és kellemesen langyos téli idő volt (ez itt kb. 20°C-ot jelentett délben). Az óváros tényleg szép, sok érdekes részlettel, öreg autókkal, és még öregebb macskaköves utcákkal. Viszont sokkal kisebb, mint reméltem. Gyakorlatilag két kicsi tér, és az őket körülvevő, összekötő néhány utca az egész, semmi több. Mivel több mint tíz órám volt a visszaindulásig, így a végére már kellően eluntam magam.

 

Ajánlás

Önmagában Buenos Aires miatt Argentínába utazni szerintem nem érdemes. Nagyon messze van, és nagyon drága a repülőjegy. Talán mindent elmond a hely jellegéről, hogy az Evita című Madonna film erkélyes jelenetét Budapesten, az Andrássy úton forgatták. Nem véletlenül, tényleg nagyon hasonlít a két város.

Untitled

Olympus OM-D E-M5 + Olympus M.Zuiko Digital 9-18/4-5.6 ED + B&W ND1000

Ennek ellenére, ha valaki épp Patagóniába utazik, szánjon mondjuk másfél napot a városra, és egy délutánt Colonia del Sacramentora. Ott akkor a legszebbek a fények.

 

Felszerelés

Három objektívet (9-18mm, 25/1.4, 45/1.8), az Olympus E-M5 vázamat, a kisebbik állványomat, és az ND1000 szűrőmet vittem magammal. Minden remekül működött, csupán a nagylátószögű zoom napellenzőjét sikerült eltörnöm. Ráültem. :) A repülőn, illetve a két egész napos utamon a Lowepro Primus Minimus hátizsákom vittem magammal, míg a rövidebb belvárosi sétáimra csak a Terraclime 100 váltáskámat.

Az úton készült képeim itt kezdődnek: KATT!

This entry was posted in Utazás. Bookmark the permalink.

One Response to Buenos Aires és Colonia del Sacramento

  1. arn says:

    erdekes a parhuzam… a nagy kontrasztot en budapesten is egyre inkabb erzem, mint videki. komolyan feludules volt onnan hazajonni gyorbe. a legrosszabb az egeszben, hogy ugy erzem, hogy egyre rosszabb lesz, es lejjebb csuszik az a varos, ami valahol magyarorszagrol alkotott kepet hivatott prezentalni. ez a visszafejlodes a szebb videki varosokban szerencsere meg nem nagyon erheto tetten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>