Vázak

1993 nyarán vettem az első tükörreflexes gépemet egy Zenit XP 12 masinát. A Nikon D600, amit most tanulok használni, a tizenharmadik “fő” gépem, amit az azóta eltelt közel két évtized alatt használtam. Ez nem túl jó átlag, csupán másfél év egy vázra.

Más a helyzet viszont, ha csak azokat a vázakat nézem, amiket szerettem használni. Ilyen volt a már említett Zenit, nagyapám Pentax ME-F váza, aztán a Canon 50E, 400D, majd az 5D mark II, és legvégül a Panasonic GH2. Ezeket jellemzően két évig koptattam (a Zenitet ötig). Aztán voltak olyanok, amik nem tetszettek (Pentax MZ-50, Olympus E-M5), vagy rossz ritmusban vettem (Canon 40D). Ezektől általában nagyon hamar megszabadultam. Két alkalommal pedig anyagi okokból kellett megválnom a teljes felszerelésemtől (Canon EOS-1 majd 350D vázaim voltak akkoriban, amiket egyébként szerettem).

Panasonic LUMIX DMC-GH2 + Canon nFD 200/4 macro

Ha az elmúlt két hetet leszámítom, akkor négy rendszert használtam 1993 és 2012 között. Öt évig M42, két évig Pentax K, tizenegy évig Canon EOS, majd végül két évig micro 4/3. Két rendszer a filmes korszakban, és két másik a digitálisban. Annak ellenére, hogy kimondottan butaságnak gondolom a márkahűséget, ezt nem is érzem olyan soknak.

Fogalmam sincs, hogy mennyi ideig maradok meg az ötödik rendszerben. Könnyen lehet belőle új rekord a skála bármelyik oldalán. Azt azért persze el kell ismernem, hogy az öreg rendszerekben hatalmas a mozgástér, így ki lehet próbálni új/más dolgokat anélkül is, hogy más logót kellene ragasztanom a homlokomra. :)

This entry was posted in Fényképezőgép, Stb.. Bookmark the permalink.

6 Responses to Vázak

 1. HPéter says:

  Nem semmi!
  Picit le vagyok maradva mögötted. Én most tervezem APS-C-t leváltani FF-re.
  Pontosan Canon 7D + 17-55 f2,8 -at 5D MarkII + 24-105 + 50 f1,4-re.
  Nagyon nehezemre esik belevágni! Esetleg tapasztalat?
  Elképzelhető, hogy a MarkII-ről nem találtam tőled részletes tapasztalatot megosztó blogbejegyzést?
  A Nikonhoz gratula! Jó fényeket hozzá!

  • Rabi Miklós says:

   A 24-105 jó objektív, én szerettem. Nem semmi, amit kapott tőlem, de mindent túlélt (bár a piros karika elveszett róla). Az 50/1.4 viszont nem nagy szám. :( Én pont ezért nem ugrottam vissza Canon-ra.

 2. bvr says:

  ” Könnyen lehet belőle új rekord a skála bármelyik oldalán”
  Hát azért a rövid oldalon csak nem :)
  Akkor szinte már most lehetne tudni nemhogy a már kapható, hanem a még esetleg bejelentés szintjén létező termékről amire innen váltanál, úgy meg elég morbid lett volna nem rögtön arra a rendszerre váltani.
  Vagy rövid időn belül valami forradalmi, izgalmas változásra számítasz, illetve számítanak valamely fórumokon? :)

 3. Ruff Gábor says:

  Én is négy rendszert használtam eddig, pedig én “csak” 1996-ban kezdtem, egyébként szintén Zenittel. Ezt nálam egy Minolta klón Soligor követte, ami nem is volt olyan rossz, utána következett ’98-ban a Canon A-1 (ez még mindig meg van), volt Canon AT-1-em és T90-em is, majd a negyedik rendszer az EOS digital lett, először 300D, majd 30D (szintén meg van még) és a jelenleg is használt 7D. Én valahogy minden gépemet szerettem.
  Egyébként csodálkoznék, ha a mostani Nikonnal döntenél negatív rekordot, nem lehet annyira rossz :)

 4. HPéter says:

  Nekem is egyre jobban mozgatja a fantáziám egy nikon d600 + 24-85 vr kit. Erről mit hallottál? Kitbe tudnám behozatni USA-ból, és ehhez néznék pár fixet.
  Vagy gondolkodom az 5DII-n. Nem tudom melyik lenne a jobb választás. A meglévő Canon objektívek miatt ez lenne az ésszerű.

  • Rabi Miklós says:

   A 24-85VR-ról rengeteg anyagot találsz a neten, én viszont még csak nem is láttam ilyet. Mindenesetre a látott képek alapján engem nem győzött meg, a szélesebbik felén nem túl erős. Meg aztán, az alapzoomok nem az én világom.

   Az 5D2 jó gép, és ha vannak drága Canon objektívjeid, akkor logikus z irány, de… A Nikon-ban lévő Sony szenzor sokkal jobb. Lényegesen nagyobb a dinamika tartománya, és finomabbak a színátmenetek is. A Canon nálam nagyon gyakran beégette a sárga és a vörös színeket, ennek viszont nyomát sem látom a D600-nál. A Canon-on viszont egy kézzel lehetett ISO-t váltani, a D600-hoz kettő kell, ami szívás, ha nagytelézel, és a bal kezed az objektívet tartja. Szerintem ez a két legfontosabb különbség köztük, illetve a beépített vaku, ha ez számít neked valamit (nekem nem).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>