Olympus Zuiko Digital 50/2.0 ED macro

Hála a napokban beszerzett Panasonic DMW-MA1 koverteremnek, valamint Dávidnak, aki van olyan kedves és kölcsönadja nekem őket, lehetőségem van kipróbálni néhány hagyományos 4/3-os objektívet. Elsőként az Olympus ZD 50/2 makrót választottam, ez az, ami valóban érdekel, lévén a felszerelésemben mind a mai napig megoldatlan a makró kérdés. Több manuális makró objektívet is próbáltam már, nem túl nagy sikerrel, az egyetlen micro 4/3-os típus pedig drága és egy kicsit sötét.

Olympus Zuiko Digital 50/2 ED

 

Felépítés

Igényes, minőségi darabról beszélünk, ez rögtön nyilvánvaló, ahogy kézbe vesszük. Kis mérete ellenére viszonylag nehéz, és masszív. Tetszik a távolság skála, és a mellette lévő márkajelzés. A fókuszgyűrű gumi bevonatot kapott, amit nagyon jó megfogni, és ellentétben a Panasonic 25/1.4 gyűrűjével, ennek anyaga nem a Mágikus henger technológiájával készült, így nem ragad bele minden szöszmösz. A gyűrű finoman jár, talán egy árnyalattal finomabban is, mint ahogy szeretném. Természetesen a manuális fókuszálás nem közvetlen.

Corydalis cava

Panasonic LUMIX DMC-GH2 + Olympus Zuiko Digital 50/2.0 ED

 

Leképzési arány

Az objektív maximális nagyítása 1:2, tehát a közelpontján a szenzor méretének kétszeresét tudja leképezni. Ez elsőre nem hangzik túl jól, hiszen a legtöbb mai makró objektív mind 1:1 leképzést tud. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy a kompatibilis gépek szenzora pont feleakkora, mint a hagyományos 24x36mm-es képkocka, akkor könnyen belátható, hogy ezzel az objektívvel pont ugyan azt a hatást érhetjük el mint 1:1-es testvéreivel teljes képkockán.

Anemone ranunuculoides

Panasonic LUMIX DMC-GH2 + Olympus Zuiko Digital 50/2.0 ED

 

Rajz

Nagyon éles minden rekeszálláson, a kép minden pontján, miközben az életlen részek igazán természetesen hatnak. A sarkok sötétedése minimális.

Az egyetlen probléma, az viszont elég komoly, a longitudinális színi hiba, azaz a bokeh CA. Az élesség síkja előtti erős kontúrok magenta, a mögötte lévők pedig zöld körvonalakat kapnak. Nem is keveset. A következő kép nem 100%-os kivágás, magassága szinte megegyezik a teljes szenzor hosszával (vertikális kép lett volna), csak jól összenyomtam. Tehát igen, ez a leképzési hiba még ilyen kis méretben is ennyire feltűnő tud lenni.

Sajnos ez a jelenség bizonyos képek elkészítését teljesen lehetetlenné teszi. :(

 

AF

A jelenlegi micro 4/3 vázakon használhatatlan, mint ahogy a lenti videó is szemlélteti.

 

MF

Ahogyan már írtam, kézi üzemmódban is az AF motor fókuszál. Pont úgy, ahogyan azt a micro 4/3 rendszerben már megszokhattam. Két dolog viszont nagyon furcsa. Egyrészt a motor késik. Nem nagyon, de érezhetően, és nagyon zavaró módon. Másrészt, és ez a kellemetlenebb része a dolognak, a motor “lépései” túl nagyok, ha már nem makró tárgytávolságon vagyunk. 1-2 méteres tárgytávolságnál a motor simán át tud lépni egy gyermekláncfű virágot úgy, hogy a két szomszédos állás egyikében sem igazán éles.

Nagyobb tárgytávolságoknál a kis szenzor és  nem túl brutális fényerő megoldja a problémát, közelebbi témák esetén pedig az áttételezés már barátibb, így ez a jelenség ott már szerencsére szintén nem tapasztalható.

Reflections

Panasonic LUMIX DMC-GH2 + Olympus Zuiko Digital 50/2.0 ED

Összefoglalás

Nagyszerű, éles optika, csupán egy, bár elég csúnya leképzési hibával. A felépítése csodálatos, a használata kicsit körülményes. Akik már rendelkeznek vele, nyugodtan tartsák meg, és használják tovább micro 4/3 rendszeren is, jelenlegi ugyanis nincs alternatívája.

A kizárólag micro 4/3 rendszert használók számára viszont nem ajánlanám a beszerzését, elsősorban a béna MF miatt. Vannak ennél jobb és/vagy olcsóbb makró objektívek is, érdemes szétnézni kicsit az eBay-en.

This entry was posted in Objektív, Olympus 4/3. Bookmark the permalink.

6 Responses to Olympus Zuiko Digital 50/2.0 ED macro

 1. ORsi says:

  melyik lenne szerinted jobb és/ vagy olcsóbb?

 2. sakac says:

  “Jobbnak pedig ott a Leica R 60/2.8 vagy a 100/4.”

  Ha gondolod egy teszt erejéig a rendelkezésedre áll mindkettő.

 3. sakac says:

  Nem hívtál…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>